Lequime

Avenue Lequime, Belgium

Private commission

Type: Renovation

Location: Rhodes St Genèse, Belgium

Project Year: 2015, 2016

Photographs: Studio Saito, Simon Beuzart & Thomas Prudhomme

Client: Private



The commission consisted in a complete housing renovation.

With respect for the conventional exterior, the intention was to create an inside space that brings quiet and generosity.

The clients’ request was to build a dwelling that is contemporary, minimal and modest like their previous loft including a certain warmth, raw materials and luminosity.

In this project, the relationship with the outside and the existing landscape drives the inside.

The materials such as wood, stone, washi paper and brass were chosen for the space as a reflection of the outside, serving the interior by giving a warm and natural feel.

In partnership with the client, we tried to get rid of all the unnecessary. Focus on the intrinsic and long-lasting comfortable architecture. This mindset did not interfere with the meticulous and fastidious care we attributed to details.

The hidden and overlooked details are what is making this house subtle, intimate and unique.

Lequime

The house wants to unify the traditional bricks and tiles exterior with a modest pure interior.

Lequime

A two storey home, divided on one side for children and the other for the parents,
is connected by the common living area.

Lequime

On the ground floor the common areas with the hallway, the kitchen,
the living room and the library are following a linear circulation,
facing the garden. The left back wing of the house is dedicated for children
with their rooms, bathrooms and the playroom.

Lequime
Lequime
Lequime
Lequime
Lequime
Lequime
Lequime
Lequime

Axonometry of the wooden closet with the fireplace
and a large fire case to store wood and display objects.

Lequime
Lequime
Lequime
Lequime
Lequime
Lequime
Lequime
Lequime
Lequime
Lequime
Lequime

The second level is divided the same way, children’s
playroom on the left and the parent’s corner and the right side.
By closing the sliding door, the parents’ bathroom can be divided
when receiving guests in order to give privacy to both sides.

Lequime
Lequime
Lequime
Lequime
Lequime
Lequime
Lequime

Opera House, Belgium

Study

Type: MA2 Final project, an Opera in Brussels

Location: 21 Square Sainctelette, Brussels Belgium

Project Year: June 2015



The meaning of materials. The sound of a space is fundamental in architecture. It is even more important when music is the center of it.

This project tries to focus on the feeling of the space, the poetics of the building and the graceful geometry overlapping the music.

“Interiors are like large instruments, collecting sound, amplifying it, transmitting it elsewhere.” _Peter Zumthor


The Queen Elisabeth Music Chapel. The use of wood is relevant and significant for the acoustics, the quality of the sound
and diffraction purposes. All those things are crucial to an opera, which is why I decided to focus on the
use of wood as a main material for this project.


Yves Klein, Monotone Symphony, 1949 An art piece that combines music, painting, performance and dancing.
I was inspired by this piece and tried to apply this notion to the whole building.
Have a space where the arts are combined and communicating with each other, helping one another.


Tokujin Yoshioka, Rainbow Church, 2010 Exemple of an art piece that could fill
the building gracefully and communicate with the architecture, the music and the surroundings.


Motoi Yamamoto, Floating Garden , seasalt installation, 2013
On the fourth floor, I though this installation could be another good exemple
for an art piece that is interacting with the space, the materials and the people.

Lake House, USA

Study

Type: MA1 Mid-term project, a dwelling in a specific environment

Location: Farmington Bay, Salt Lake UT, USA

Project Year: January 2014



Lakehouse is a home where the interior fades into the outside world. Creating an interesting tension between interior and exterior.

In parallel, this project is a research on the preconceptions of shapes, minimum geometrics and the open plan in relation with the in and out.

Bookshop, Belgium

Study

Type: MA1 Final project, conversion into a bookshop

Location: 9, Rue des Sablons, Brussels, Belgium

Project Year: June 2014



The exercice consisted in a renovation of a typical “maison Bruxelloise” into a contemporary bookshop.

Originated from the square, the rest follows. The concept rests on that 40x40cm square which generates an emerging evolving cloud.


Derived from Japanese culture, the bookshop is a repetition of a pure geometric shape,
combined with plants and foliage, natural light and a white peaceful ambiance.


The materials are related to nature, at the service of a quiet place.
A space where you feel light, calm and can focus entirely on the book you are reading or looking for.


From time to time, the inside is visible and palpable from the outside.
Boundaries tend to blurry.


Able to change it, this facade blends with the inside concept.

St. Ignatius Chapel, USA

Research

Type: BA3 Mid-term research, Steven Holl, St. Ignatius Chapel.

Location: Seattle, WA 98122, United States

Project Year: 1994 - 1997



A study on the approach of light and color.

“Seven bottles of light in a stone box; the metaphor of light is shaped in different volumes emerging from the roof whose irregularities aim at different qualities of light: East facing, South facing, West and North facing, all gathered together for one united ceremony. Each of the light volumes corresponds to a part of the program of Jesuit Catholic worship. The south-facing light corresponds to the procession, a fundamental part of the mass. The city-facing north light corresponds to the Chapel of the Blessed Sacrament and to the mission of outreach to the community. The main worship space has a volume of east and west light. At night, which is the particular time of gatherings for mass in this university chapel, the light volumes are like beacons shining in all directions out across the campus.” _Steven Holl